Kan je na de Brexit nog met de veerboot naar Engeland?

Tussen Nederland en het VK heb je verschillende verbindingen. Je kan onder meer van Hoek van Holland naar Harwich, van IJmuiden naar Newcastle en van Rotterdam naar Hull, maar wat veranderd er na de Brexit? Kan je na de Brexit nog met de ferry / veerboot naar Engeland? Ja, de ferryverbindingen naar Engeland en het VK blijven gewoon bestaan. Per ferry reizen blijft dus nog steeds mogelijk.

Toch gaan we graag even in op wat er veranderd bij bijvoorbeeld een ‘Deal' en een ‘No deal' Brexit voor de ferryverbindingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Situatie voor de ferry bij een ‘Deal Brexit'

Komt er als nog een ‘Deal' voor de Brexit dan zal er een zogenaamde overgangsperiode gaan plaatsvinden, dit betekent eigenlijk een soort van terugtrekkingstermijn waardoor tot en met 31 december 2020 waarin de een akkoord wordt uitonderhandeld en de huidige situatie van kracht blijft, dit betekent dat EU burgers met zowel een identiteitskaart als een paspoort met de boot naar Engeland. Dit blijft dan van kracht tot 31 december 2025, tot die tijd kunnen EU burgers met de identiteitskaart naar Engeland, Wales, en Schotland, hetzelfde geld voor bewoners van het VK, ook zij kunnen op basis van de wederzijdse erkenning van identiteitskaarten zonder problemen met alleen een ID kaart naar het Europese vasteland reizen.

‘No deal' situatie voor de veerverbinding

Zoals het eigenlijk al zegt gaan de bovenstaande afspraken van hierboven dan niet door. Wel is er al een akkoord dat EU en VK burgers in ieder geval tot 31 december 2020 met een identiteitskaart heen en weer mogen blijven reizen. Vanaf begin 2021 kan het vervolgens dan zo zijn dat de ID kaart niet meer wordt geaccepteerd, dan zal een geldig paspoort benodigd zijn.

Grenscontroles & douane formaliteiten

Een ander gevolg van een No Deal brexit is dus ook dat het flinke files kan opleveren in de havens waar de boten naar Engeland vertrekken door grenscontroles en douaneformaliteiten, tegen die tijd is het verstandig dus rekening te houden met fors langere wachttijden voor de boot naar Engeland.

In ieder geval blijft het mogelijk om met de ferry naar Engeland / het VK te gaan alleen is de kans aanwezig dat dit niet meer kan met een nationale identiteitskaart, dat een nationaal rijbewijs niet meer geldig is in het VK en dat je onder meer meer gaat betalen aan roaming kosten en in de file zou kunnen staan voor het boarden door de langere wachttijden en douane formaliteiten.

Brexitveerboot naar Schotland

Door de Brexit komt er waarschijnlijk ook een extra ferryverbinding naar het Verenigd Koninkrijk bij, deze ferryverbinding zal zich met name op vracht gaan richten en varen tussen het Schotse Rosyth en de Groningse Eemshaven. TEC Farragon zal de nieuwe route en de vaarten gaan uitvoeren. Schotland heeft namelijk ook nog steeds een mogelijke splitsing met de VK in het achterhoofd en kan zodoende makkelijker handel blijven drijven met de EU via deze nieuwe verbinding. Ook kunnen de Schotten files omzeilen bij Calais en Dover via deze verbinding.

De bedoeling is dat deze ferry verbinding tussen Schotland en Nederland dagelijks gaat varen, de route zal zo'n 20 uur varen in beslag nemen.

Wat betekent de Brexit voor de ferry van Europa naar het Verenigd Koninkrijk?

Wat zijn de gevolgen voor het reizen - bijvoorbeeld per ferry - van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk? Wat veranderd er bijvoorbeeld voor huisdieren, voor je rijbewijs, je identificatieplicht en voor bagage voorwaarden?