boot-naar-engeland
Overtocht Engeland

Met de boot naar Engeland

Engeland per boot

Als je vanuit Nederland de overtocht wilt maken naar Engeland (met de ferry) heb je verschillende opties. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest interessante overtochten direct vanuit Nederland of vanuit onze buurlanden.

 • Vertrek vanuit Rotterdam: naar Hull. Met P&O Ferries –  11 uur + naar London: 4 uur, Liverpool: 3 uur.

De overtocht vanuit Nederland, België of Frankrijk

Nederlanders kunnen de boot naar Engeland pakken vanuit Nederland, België en Frankrijk. In Nederland zijn de mogelijke vertrekhavens Hoek van Holland, Rotterdam en IJmuiden. Hoewel het logisch lijkt om vanuit ons eigen land te vertrekken, heeft een vertrek vanuit de andere landen ook zijn voordelen. Vanuit Frankrijk is de oversteek bijvoorbeeld vele malen korter.

Deze kun je maken tussen Duinkerken en Dover en tussen Calais en Dover. Vanuit België vertrekt de ferry naar Engeland vanuit havenstad Zeebrugge. We hebben de overtochten per land voor je op een rij gezet zodat je eenvoudig de juiste keuze kunt maken.

Boot Nederland – Engeland

In Nederland wordt vanaf drie vertrekhavens een overtocht naar Engeland aangeboden. Dit zijn IJmuiden, Rotterdam en Hoek van Holland. Het gaat hier om wat langere overtochten waarop veelal 's nachts wordt gevaren. De meeste mensen zullen de ferry oprijden met de auto of camper om vervolgens snel gebruik de faciliteiten aan boord.

Bioscopen, shows, casino's en restaurants en bars zijn voorbeelden van vermaak aan boord. Voor wat rust, kun je jezelf terugtrekken in je eigen hut. Men spreekt dan vaak al snel van een minicruise in plaats van een veerboot. De voordelen om vanuit Nederland te vertrekken zijn: weinig autorijden en een comfortabele overtocht.

Rotterdam naar Hull

Vanaf een van de grootste havens ter wereld stap je op de boot naar Engeland. Je vaart naar Hull en kan vanaf daar ideaal het midden en noorden van Engeland ontdekken. Samen met P&O ferries maak je de oversteek naar Engeland en ga je op je gemak op pad. Rotterdam Hull staat bekend als één van de betere verbindingen.

PO ferries - 20 korting - liggend
 • Duur overtocht: 12 uur
 • Doordeweeks vertrek om 21:00
 • Weekend 20:30
 • Zowel auto's als voetpassagiers
 • Check-in uiterlijk 90 voor afvaart

Hoek van Holland – Harwich

Vanaf Hoek van Holland vaar je met Stena Line in een paar uur naar Harwich, vlak onder de rook van wereldstad Londen. Het is dan ook logisch dat je vanuit deze bestemming een uitstapje maakt naar deze schitterende stad aan de Thames.

 • Duur overtocht 6:30 bij dagovertocht
 • Snelle, voordelige overtocht
 • Mogelijkheid nachtovertocht + hut
 • Afvaarten om 14:15 en 22:00
 • Aankomsten 19:45 en 06:30

IJmuiden naar Newcastle

DFDS Seaways is jouw partner voor een mooie bootreis naar Engeland. Je vaart vanaf IJmuiden, bij Amsterdam, naar het noordelijke Newcastle. IJmuiden Newcastle per boot reist prettig en brengt je bij een prachtige stad. Deze stokoude stad staat garant voor een geweldig verblijf.

 • Duur overtocht +/- 14 uur
 • Auto kan mee aan boord
 • Overnachtingen in eigen hut
 • Ideale verbinding voor bv Schotland
 • Vertrek om 17.30 Boarden vanaf +/- 13:00
Boot België – Engeland

Wil je met de ferry van België naar Engeland, dan is er één vertrekhaven voor de boot naar Engeland. Je kan namelijk vanaf Zeebrugge naar Engeland varen. De ferry België- Engeland vertrekt iedere dag vanaf Zeebrugge naar de Engelse stad Hull. Deze stad is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan York of bijvoorbeeld Manchester.

Van Zeebrugge naar Hull

De boot van Zeebrugge naar Engeland is met name voor Belgen een goede route om centraal in Engeland uit te komen. Veel Nederlanders zullen echter de route Rotterdam-Hull verkiezen boven deze verbinding vanwege de bereikbaarheid. Het kan wél voorkomen dat de prijzen vanaf Zeebrugge lager liggen.

De route van Zeebrugge naar Hull is vervallen: we raden aan om te kijken naar de overtocht van Calais naar Dover met P&O of de overtocht van Rotterdam naar Hull.

 • Duur overtocht: 12 uur
 • Check-in uiterlijk 90 min voor afvaart
 • Zowel auto's als voetpassagiers
 • Vertrek dagelijks: 19:00, ook in weekend.
 • Aankomst tussen 08:30 en 09:00
Boot Frankrijk – Engeland

Het kanaal tussen Engeland en Frankrijk is een druk bevaren ferry route. Hier varen de schepen van Calais naar Dover en van Duinkerken naar Dover. Onder Nederlanders zijn diet propulaire verbindingen omdat ze relatief dichtbij liggen en de overtocht maar kort is. 1,5 tot 2 uur. Vanuit hier kun je eenvoudig per auto doorreizen naar het Zuiden van Engeland en naar Londen.

Met name de verbinding Duinkerken Dover is een van de populairste reisroutes naar Engeland. Je gaat in dat geval met DFDS Seaways, een betrouwbare veerdienst naar Engeland.

Duinkerken naar Dover

DFDS brengt je op deze boottocht van het Franse Duinkerken naar Dover. Het is een populaire route onder Nederlanders omdat deze ferry naar Engeland erg eenvoudig is aan te rijden met de auto. Duinkerken ligt namelijk in het noordelijkste puntje van Frankrijk. Vanaf hier is de boottocht naar Dover slechts 2 uur.

 • Duur ferry Engeland (Dover): 2 uur
 • Restaurants, seashops en animatie
 • Vertrek elke 2 uur
 • Neem je eigen auto of fiets mee
 • Met de fiets dan al vanaf €25,-

Calais naar Dover

De boot van Calais naar Dover is de kortste oversteek die je kunt maken tussen het Europese vaste land en Engeland. De oversteek duurt slechts 1,5 uur. Er zijn 2 maatschappijen die deze route bevaren. Dat zijn DFDS en P&O.

 • Vaartijd: 90 min
 • Voordelig naar Engeland
 • Eigen auto mee op de ferry
 • Ideale uitvalshaven voor Zuid-Engeland
 • Alleen fiets mee? Dan kan je al vanaf €25,- met deze overtocht

Nachtboot Engeland

Vanuit Nederland gaan er 2 nachtboten naar Engeland. Stenaline biedt met de overtocht naar Harwich zowel een dag- als nachtovertocht en DFDS vaart 's nachts met een boot naar Newcastle.

Boot naar Engeland duur

Omdat er zoveel verschillende boten naar Engeland varen zijn er ook erg uiteenlopende vaartijden. De duur per overtocht naar Engeland is weergegeven in onderstaande tabel.

Duur veerdiensten Engeland:

VerbindingDuur
Calais - DoverVaartijd
1.5 - 2 uur
Duinkerken - DoverVaartijd
1.5 - 2 uur
Hoek van Holland - HarwichVaartijd*
6.5 tot 9 uur
IJmuiden - NewcastleVaartijd
16 uur
Rotterdam - HullVaartijd
12 uur
Zeebrugge - HullVaartijd
12.5 uur

*De verschillende reisduur wordt veroorzaakt door de dag- en nachtovertocht naar Engeland.

Aanbiedingen voor met de boot naar Engeland

Als je met de boot naar Engeland wilt is vroegtijdig boeken de beste manier om te besparen! ! Maar er zijn zeker zo nu en dan goede aanbiedingen en kortingscodes te vinden. Bekijk de eventueel beschikbare aanbiedingen voor een overtocht naar Engeland.

Om rekening mee te houden

 • Er vaart geen directe boot naar Schotland. Als je in Schotland wilt uitkomen kun je het beste de boot naar Newcastle nemen.
 • Vroeg boeken loont echt! Voor de ferry naar Engeland kan dat zomaar tientallen of honderden euro's schelen.
 • Op sommige veerdiensten naar Engeland kun je niet als voetpassagier mee maar wordt je enkel toegelaten als je met een voertuig reist.  Dat geldt met name voor de boten in Frankrijk. Tussen Duinkerken en Dover moet je bijvoorbeeld minimaal een fiets bij je hebben.

Vragen of meer informatie?

Via dit formulier kun je direct contact opnemen mocht je nog vragen hebben over je overtocht of aanstaande mini cruise.

  F.A.Q – veelgestelde vragen over de boot naar Engeland

  🛳 Welke overtochten zijn er met de boot naar Engeland?

  Vanuit Nederland kun je met de ferry vanuit IJmuiden, Hoek van Holland of Rotterdam naar Engeland varen. De ferry vanuit IJmuiden gaat naar Newcastle (noordelijkst). Vanuit Rotterdam vaar je naar Hull (midden Engeland) en vanuit Hoek van Holland vaar je naar Harwich (Zuidoost Engeland).

  🚘 Kan de auto mee op de ferry naar Engeland?

  Ja, dit is juist het grote voordeel aan met de ferry naar Engeland. Niet alleen begint het vakantiegevoel al op de ferry, ook heb je in Engeland meteen eigen vervoer.

  🚢 Wat is de beste overtocht naar Engeland

  Dit is compleet afhankelijk van waar je heen wil in Engeland. Wil je in Zuid Engeland beginnen, dan kan je het beste naar Duinkerke of Calais rijden om daar de boot naar Dover te nemen, of de boot vanuit Hoek van Holland naar Harwich, dit zijn ook de kortste zeeroutes en daarmee de goedkoopste overtochten. Wil je wat noordelijker in Engeland aankomen, dan zijn Hull (vanuit Rotterdam met P&O) en Newcastle (vanuit IJmuiden met DFDS) havens die beter uitkomen.

  ❓ Hoe lang zijn de overtochten naar Engeland?

  Dit varieert per overtocht, de kortste overtocht naar Engeland is anderhalf uur, vanuit Duinkerke en Dover naar Calais, de langste overtocht is met IJmuiden naar Newcastle, dan ben je zo'n 16 uur onderweg: maar dit is ook meteen meer vakantie, het wordt ook wel mini cruise genoemd en is inclusief overnachting en vermaak aan boord. De aanbiedingen en prijzen vind je ook op deze pagina.