Zeilboot oversteek engeland

Varen naar Engeland met eigen boot: 17 Tips

Het oversteken van de zee en dus het varen met een boot van Nederland naar Engeland vergt vanzelfsprekend een ervaren zeiler of iemand die ervaren is met het varen.

17 Tips om te varen naar Engeland met een eigen Zeilboot

 1. Je hebt een goed zeewaardig schip nodig. Is het schip / de boot waarmee je de overtocht naar engeland wilt maken bijvoorbeelde wel voldoende zeewaardig?
 2. Lees de verzekering van jouw boot / zeilboot goed door. Waar ligt de grens van de verzekering van jouw boot, vaak is dit aangegeven in mijlen uit de kust.
 3. Zorg voor AIS Tracking. Een automatisch identificatie systeem? Een AIS transponder en goed overzicht via dit systemen is een enorme aanrader.
 4. Oefen voordat je gaat zeker ook goed op zee. (Ijsselmeer bijvoorbeeld) Heb je wel goed geoefend langs andere kustlijnen.
 5. Slapen is een belangrijke factor bij de overtocht. De tocht naar Engeland kan zeker zo'n 20 uur duren, houd je ook rekening met slaapjes in die 20 uur?
 6. Hou het weer goed in de gaten. Ga zeker niet varen mij mistig of stormachtig weer.
 7. Zorg voor een ervaren bemanning. In geval van problemen is het vaak de bemanning en zelden het schip!
 8. Zorg voor voldoende veiligheidsmiddelen en een goede stuurautomaat. Zeewaardige boten hebben extra eisen op dit vlak.
 9. Doe voordat je zelf gaat varen de nodige ervaring op. Ga eerst eens mee met een ervaren zeezeiler alvorens je zelf het avontuur aangaat.
 10. Maak een strakke routeplanning en markeer je waypoints. Navigeren is helemaal niet zo heel eenvoudig op open zee.
 11. Vaar alleen uit met goed zicht, voorzie je problemen? Ga gewoonweg terug!
 12. Ga eerst hoppen via de kust! Het is aan te raden vanuit Nederland eerst via de kust  naar België / Calais of Duinkerken te gaan en daar de kortere overtocht te maken.
 13. Ga niet solo zeilen. 
 14. Zet spullen beter ‘zeevast' dan normaal. Veel reizigers naar Engeland geven aan hier alsnog problemen mee te hebben.
 15. Thermoskan Koffie is een aanrader! Dan hoef je niet heen en weer te lopen en kan je uren vooruit!
 16. De shipping lane moet je vanzelfsprekend haaks oversteken. En ook scherp zijn als je op de drukke stukken komt.
 17. Er is weinig verschil tussen het Ijsselmeer en de zee oversteken naar Engeland (buiten de drukkere shipping lane en snellere boten die daar varen)

Oh ja en vergeet niet ook plezier te hebben! =)

Als je in Engeland aankomt

Heb je overal bereik en zie je overal duidelijk de kust. Je ziet ook overal land dus dat is erg fijn. Het is voor iedereen die deze overtocht voor het eerst maakt toch wel echt aan te raden om eerst via de kust naar calais-dover te hoppen en daar in de buurt pas de overtocht te maken. Dan is alles veel overzichtelijker en beter te doen en kan je ook beter een haven uitkiezen in Engeland zelf.
Handige Links:

 

Post a Comment